Goulashsoep is een gerecht dat veel verschillende bereidingswijzen kent. Het originele recept komt uit Hongarije, maar in buurland Oostenrijk is het ook razend populair. Tussen de middag wordt de soep vaak genuttigd onder de bergliefhebbers. Voor deze smaakvolle maaltijdsoep hebben wij een recept ontvangen van de Oostenrijkse kok Gerhard uit Bramberg. Er zijn diverse bereidingsvoorschriften voor goulashsoep, maar volgens Gerhard is dit de beste. Let op: goulashsoep is geen gerecht wat je in korte tijd bereidt, het vergt de nodige tijd.
Ingredienten voor goulashsoep (4 pers.)
- 250 gram rundvlees/runderpoulet
- 1 grote of twee kleine uien
- 80 gram magere spekblokjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel azijn
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel kummel(karwijzaad)
- 2 teentjes knoflook
- 3 middelgrote aardappelen
- 1 bouillonblokje
- 1 liter water
Goulashsoep: de geschiedenis
Goulashsoep is van origine Hongaars, maar de Oostenrijkers weten inmiddels ook hoe ze dit gerecht moeten bereiden. Er zit wel degelijk verschil tussen de Hongaarse en de Oostenrijkse versie. In de 14e eeuw, toen Oostenrijk-Hongarije nog één land was, namen de Oostenrijkers vaak goulashsoep mee naar huis voor hun gezin. Vanaf toen hebben de Oostenrijkers er een eigen twist aangegeven en is het een populair gerecht geworden op de skipistes.
Goulashsoep: de bereiding
Begin met het versnipperen van de uien en snijd de aardappelen en het rundvlees in kleine stukken. Bak de boter in de pan een beetje bruin. Bak de ui rustig en laat geen verkleuring ontstaan, zodat de smaak het beste vrij komt. Voeg nu de spekjes en de rundvlees toe en bak dit gaar. Zet nu het water in een pan op hoog vuur en voeg het bouillonblokje toe. Laat het water goed koken. Voeg nu de kummel, azijn, paprikapoeder, knoflook, tomatenpuree, aardappelen en het vlees toe aan de bouillon. Nu moet je de soep kort laten koken om het vervolgens drie kwartier langzaam te laten borrelen. Als dit gebeurd is moet je de soep een paar uur met rust laten. Door het laten rusten worden de aardappelen lekker mals en zijn alle smaken actief geworden. Voor het serveren de soep nog wel even opwarmen.
Variatie van de goulashsoep
Je kunt de soep in vele variaties bereiden, maar ook kun je natuurlijk zelf invloed op de smaak uitoefenen. Hou je van pittig? Voeg een peper toe. Heb je hem toch liever iets romiger? Voeg een lepeltje room toe.