Oostenrijk is een land vol zoete lekkernijen en heerlijke gebakjes. Eén daarvan is de beroemde Apfelstrudel. Dit gerecht is officieel een nagerecht. Maar iedere skivakantieganger kan beamen dat de Apfelstrudel ook ’s morgens, tijdens de koffiepauze, heerlijk smaakt. In iedere horecagelegenheid wordt dit traditionele gerecht geserveerd. Uiteraard met slagroom, vanillesaus of zelfs een bolletje ijs. Optimaal genieten! De Apfelstrudel is van Turkse komaf en in de 16e eeuw naar Oostenrijk gekomen. Inmiddels is het recept aangepast tot hoe deze nu is. In dit weblog vertellen we je stap voor stap hoe je de Apfelstrudel zelf maakt.
Recept Apfelstrudel: dit zijn de ingrediënten
Een Apfelstrudel smaakt heerlijk op de piste, maar is ook thuis gemakkelijk klaar te maken. Perfect voor bij de koffie of als nagerecht. Bekijk hieronder de ingrediënten voor het recept Apfelstrudel.
Het deeg:
- 250 gram bloem
- 125 milliliter lauw warm water
- 1 theelepel olie
- 1 ei
- Snuf zout
- Bloem om te bestuiven
- Extra olie om mee te bestrijken
De vulling:
- 1 kilo appels
- Sap van 1 citroen
- 100 gram suiker
- Theelepel kaneel
- 100 gram rozijnen
- 50 gram boter
- 70 gram paneermeel
- 50 gram boter + een beetje extra om in te vetten en te bestrijken
De vanillesaus:
- 1 vanillestokje
- 200 milliliter room
- 100 milliliter melk
- 60 gram suiker
- 3 eidooiers
Zo maak je het winterrecept Apfelstrudel
Stap 1:
Begin met het deeg. Pak hiervoor een grote kom. Voeg de bloem toe en maak een kuiltje in het midden. Doe het ei, water, olie en het zout in het kuiltje en meng dit langzaam met de bloem tot een egaal en taai deeg. Kneed ongeveer 10 tot 15 minuten en vorm daarna een bal van het deeg. Leg deze terug in de kom, dek af met een vochtige theedoek en zet op een warm plekje. Laat het deeg nu 20 minuten rusten.
Stap 2:
Start ondertussen met de voorbereiding van de vulling. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Besprenkel de appels met citroen en meng met de suiker, het kaneel en de rozijnen.
Stap 3:
Bestuif het aanrecht met bloem en leg daar de deegbal op. Rol uit tot een dunne lap. Gebruik eventueel je handen om het deeg nog iets verder uit te trekken. Let erop dat ook de randen dun zijn. Smelt boter en smeer dit uit over de deeglap. Strooi daar de paneermeel overheen, maar houd 2 centimeter vrij bij de randen. Verdeel de appelvulling over de paneermeel. Vouw voorzichtig het deeg bij elkaar.
Stap 4:
Beboter een bakblik en leg de Apfelstrudel hier voorzichtig op (met de vouwrand onder). Bestrijk het deeg met een beetje gesmolten boter en zet vervolgens het bakblik in een voorverwarmde oven. Bak de Apfelstrudel in 45 minuten, op 220 graden, mooi goudbruin en gaar.
Stap 5:
Maak ondertussen de vanillesaus. Gebruik daarvoor een pan met een dikke bodem. Doe de melk samen met de room in de pan. Schraap het merg uit het vanillestokje, doe dit samen met één eetlepel suiker bij het roommengsel en verwarm op laag vuur. Klop vervolgens de eidooiers met de rest van de suiker tot een gladde, zachtgele substantie. Doe dit ook in de pan en blijf goed roeren tot de saus begint in te dikken tot een soort vla. Vergeet de bodem niet! Hou het vuur laag, want je wilt de eieren niet veranderen in roerei. Haal de saus van het vuur als deze voldoende is ingedikt.
Stap 6:
Haal de Apfelstrudel uit de oven. Snijd er een mooie plak vanaf en leg deze in een diep bord. Serveer met een flinke schep vanillesaus en slagroom. Tip: ook een bolletje ijs smaakt erg lekker bij de warme strudel!
Handige tips
Geen zin om zelf deeg te maken? Kies dan voor de makkelijke variant en gebruik bladerdeeg. Gek op rum? Wel dan de rozijnen eerst in rum, voordat je deze aan de appels toevoegt.
Eet smakelijk!