Welke soorten ski’s zijn er?
Ski’s worden ingedeeld in verschillende categorieën. Er zijn bijvoorbeeld ski’s speciaal voor op de piste en ski’s die meer geschikt zijn voor offpiste. Daarnaast worden ze ook ingedeeld volgens doelgroep. Beginners zullen bijvoorbeeld niet leren skiën op raceski’s, die zijn bedoeld voor wedstrijdskiërs. Een gevorderde skiër zal zich dan weer niet helemaal kunnen uitleven op een allround ski. Om een beeld te krijgen van de verschillende categorieën, hebben we hieronder een overzicht gemaakt. Dit is natuurlijk niet de enige mogelijke indeling, maar het maakt je keuze wel iets gemakkelijker.
Wil je meer lezen over de verschillende soorten ski's die hieronder staan? Klik dan hier >
Wat zijn de eigenschappen van de verschillende ski’s?
Elke ski heeft verschillende eigenschappen of specificaties die bepalen tot welke categorie de ski behoort. Als je deze specificaties beter begrijpt, zal je, eventueel met de hulp van een deskundige verkoper, gemakkelijker een ski kunnen kiezen die perfect bij je past en aan je wensen voldoet. De drie belangrijkste eigenschappen die het gedrag van een ski bepalen, zijn de breedte, de lengte en de flexibiliteit. De eerste eigenschap bespreken we in deze blog, de andere twee worden verder uitgelegd in deel II van “Welke ski past het beste bij jou?”.
De breedte van de ski's
De breedte van de ski staat vaak op de achterkant vermeld, uitgedrukt in drie cijfers (bijvoorbeeld 127-88-109). Dat wil zeggen dat de ski aan de voorkant 127 mm breed is, onder je voet 88 mm en achteraan 109 mm. Deze cijfers lijken misschien niet zo van belang, maar dat zijn ze eigenlijk wel. Ze bepalen de radius en de gemiddelde breedte van je ski.
Wat is de radius van een ski?
De radius van een ski, of de draaicirkel, bepaalt hoeveel een ski nodig heeft om zijn kortst mogelijke bocht te maken. We geven enkele voorbeelden om dit wat te verduidelijken. Slalomski’s zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt om snelle korte bochten te maken en hebben een radius van ongeveer 13 meter. Ski’s voor reuzenslalom en Super G-wedstrijden hebben dan weer een radius van 25 tot 35 meter. Afdalingski’s, zeer geschikt om snel in een rechte lijn naar beneden te skiën, hebben een radius van wel 45 meter. De ski’s die wij kopen voor een normaal gebruik op de piste, hebben doorgaans een radius tussen de 13 en 25 meter. Offpisteskiërs kiezen ski’s met een grotere radius. Gelukkig moeten we de radius niet zelf berekenen. Deze staat gewoon vermeld op de ski.
Drijfvermogen in verse sneeuw
Neem nu dat je een ski kiest met de breedtes 127-88-109, en dat je die zou vergelijken met een ski van dezelfde lengte en een breedte van 114-74-102. Dan zal je meteen zien dat die laatste een kleinere oppervlakte heeft. Dat wil zeggen dat die ski minder drijfvermogen heeft, en dus sneller zal wegzakken in de sneeuw. Om makkelijker bochten te maken in verse sneeuw, kies je dus beter voor een bredere ski.
Een korte samenvatting:
- Verschilt de breedte van de ski voor- en achteraan veel met die onder de voet? Dan heeft de ski een korte radius en kan je hiermee korte bochten carven.
- Met een smalle ski kan je sneller van de ene kant naar de andere wisselen dan met een brede ski. Een smallere ski voelt levendiger aan op de piste.
- Door de grotere oppervlakte kan een brede ski beter blijven ‘drijven’ op verse sneeuw en in deze omstandigheden ook makkelijker draaien.
- Met een smalle ski heb je dan weer meer grip op harde, ijzige pistes.
Lees ook deel II van deze blog “Welke ski past het beste bij jou?” waarin we meer uitleg geven over de lengte en de flexibiliteit van een ski.