Gesukkel met de sleeplift, pijnlijke knieën, overal blauwe plekken en een natte broek… als beginnende snowboarder zul je dit waarschijnlijk wel herkennen. Leren snowboarden gaat (letterlijk) met ups en downs, maar volhouden is de boodschap. Met het juiste materiaal en veel oefening heb je na enkele dagen de techniek onder de knie en kom je al goed de piste naar beneden. Veel mensen beweren dat je sneller leert snowboarden dan skiën, en dat klopt eigenlijk wel. Met een paar tips (en wat geduld) heb je al veel in huis om succesvol je eerste meters op het snowboard te maken!
#1. Waterdichte kledij en bescherming zijn een must
Aangezien je als beginnende snowboarder vaak in aanraking komt met de sneeuw, is het belangrijk dat je kiest voor kledij die goed warm en waterdicht is. Zo hou je je lichaam droog, ook als je vaak valt of neerzit in de sneeuw. Wil je ook voorkomen dat je na een dagje oefenen vol staat met blauwe plekken? Schaf dan zeker ‘crash pants’ aan, een broekje dat je onder je snowboardbroek draagt met pads die je beschermen als je valt. Voor nog meer bescherming kan je ook kniebeschermers dragen. Die bestaan speciaal voor snowboarders, maar misschien heb je er nog liggen van bij het skaten, ook perfect. Een echte must zijn goede polsbeschermers en een helm.
#2. De juiste maat van je snowboard en boots
Te ruime snowboardboots zijn echt een no-go. Het is van groot belang dat je schoenen mooi rond je voet passen en dat je hiel goed vast zit. Hij mag niet omhoog komen als je op je ‘toeside’ staat. Als je je boots dan ook nog eens goed sluit met de veters of het sluitsysteem, dan worden je bewegingen optimaal overgebracht op je snowboard. Ben je niet helemaal zeker van de juiste maat? Dan kies je beter voor een beetje te klein dan te groot. Wat de maat van je board betreft, die wordt bepaald door je lengte en je gewicht. Zet je snowboard even rechtop. Voor een beginner komt het board het beste tot tussen de borst en de neus. Is je schoenmaat groter dan maat 44, vraag dan naar een extra breed snowboard in de shop. Zo gaan je tenen niet door de sneeuw.
#3. Goofy of regular, ontdek wat jij bent
Heb je al gehoord van de snowboardtermen ‘goofy’ en ‘regular’? Dat zijn twee woorden die verwijzen naar de manier waarop jij op je snowboard staat. Op een snowboard sta je namelijk steeds met een voet voor. Iemand die rechts voor staat, noemen we goofy, links voor heet dan weer regular. Om te weten te komen welke houding bij jou past, kan je enkele dingen uitproberen. Ga met beide voeten naast elkaar staan en laat iemand je van achteren een duwtje geven. Welke voet zet je als eerste naar voren? Zet dezelfde voet voor op je snowboard. Geen zorgen als je twijfelt, een goede snowboardleraar zal snel zien of je goed op je board staat. Na een tijdje zal je zelf ook wel merken welke kant jou het beste ligt. Of misschien heb jij helemaal geen voorkeur en lukt het aan beide kanten even goed …
#4. Je eerste snowboard huren
Ga je voor de eerste keer snowboarden? Kies er dan voor om materiaal te huren en investeer niet meteen in je eigen snowboard. Op die manier kan je eerst even aftasten of snowboarden iets voor jou is. Bovendien is een board voor beginners vrij flexibel, anders dan dat voor gevorderden. Een flexibel snowboard laat zich makkelijker sturen, een board voor gevorderden is iets stijver. Laat je dus niet meteen verleiden door een mooi (en stijf) board voor gevorderden en wacht even tot je het snowboarden helemaal onder de knie hebt voor je investeert in je eigen materiaal. Ga daarvoor langs in een goede snowboardshop waar je geholpen wordt om het juiste board en de geschikte boots te kiezen.
#5. Online leren snowboarden: een leuke voorbereiding
Zoals we hierboven al schreven, is snowboardles de beste manier om een goede techniek aan te leren. Een gediplomeerde leraar of lerares weet hoe hij of zij beginners moet aanpakken en je zult snel merken dat het steeds leuker wordt met een juiste techniek. Online ‘doe-het-zelf-cursussen’ zijn dus niet echt aan te raden, maar als voorbereiding op het echte werk is het natuurlijk wel een leuk extraatje. Op deze website vind je veel interessante tips voor een goede snowboardtechniek. Zie dit echter niet als vervanging van echte snowboardlessen in de sneeuw.
#6. Snowboardles nemen is een slimme keuze
Veel mensen denken dat snowboarden moeilijk is, maar niets is minder waar. Ok, de eerste dag wordt sowieso lastig en zal je vaak vallen, maar snowboarden leer je snel. De meeste beginnende snowboarders komen na een weekje oefenen al goed een rode piste naar beneden. De beste tip die we jou kunnen geven: volg les! Laat je niet verleiden om een halve dag op eigen houtje te proberen. Zo voorkom je veel blessures en leer je meteen de juiste techniek. Je zult zien dat je het snowboarden veel sneller onder de knie krijgt met de juiste begeleiding. Zeker als je privéles neemt, maar je kan ook kiezen voor groepslessen, zo ben je niet de enige die sukkelt op de eerste dag. Nog wat goede raad: ga voor je vakantie al eens indoor oefenen, dan kan je in de bergen sneller weg van de oefenpiste.
#7. Ideale bestemmingen voor de beginnende snowboarder
Als beginnende snowboarder (of ook beginnende skiër) hoef je niet meteen een dure skipas aan te schaffen van een gebied met honderden pistekilometers. Als beginner heb je al voldoende aan enkele blauwe pistes, naar het einde van de week misschien een rode. Met een twintigtal kilometer kom je al ver. Een andere praktische tip voor beginnende snowboarders: kies voor een gebied met zetelliften. Sleepliften kunnen erg vermoeiend zijn voor beginnende (maar ook gevorderde) snowboarders. Al is het wel een goede oefening voor je balans. Deze skigebieden zijn ideaal voor de je eerste meters op je snowboard:
- Ehrwald: overzichtelijk skigebied met brede blauwe pistes
- Breuil-Cervinia: ideaal gebied om te leren snowboarden
- Lofer: klein maar fijn skigebied om je eerste bochten te leren maken
- Les Menuires: snowboarden tot aan je voordeur
- Winterberg: dichtbij en zeer geschikt voor de eerste meters op je snowboard
Heb jij nog tips voor beginnende snowboarders? Laat een reactie achter op onze socials!